Låna pengar utan UC

Vi har jämfört och listat de 28 bästa lånen utan UC
Låna pengar utan UC

Välj det belopp du vill låna!

Lånebelopp:
Lånetid:
 • Filtrera:
 • Låna utan UC
 • Betalningsanm OK
träffar!
En träff!
Inga träffar, sök igen!
Visa fler resultat
Lån utan UC

Lån utan UC

Komplett guide till att låna pengar utan UC

Här har vi samlat banker, långivare och information om att låna pengar utan UC. Den största anledningen till att man vill ta ett lån utan UC är att hålla sitt UC-register så rent som möjligt. Vi förklarar detta mer genomgående i guiden.

Planerar du att ta ett större lån framöver, kan det vara bra att inte ha allt för många förfrågningar hos UC, eftersom det kan försvåra din situation. Vänd dig då istället till långivare som tar kreditupplysningar hos exempelvis Bisnode eller Creditsafe.

Vad är UC?

UC (Upplysningscentralen) är det ledande kreditupplysningsföretaget i Sverige. Det tillhandahåller alltså kreditupplysningar på privatpersoner och företag.

Nästan alla storbanker och institut använder sig av UC. UC ägdes länge av de svenska storbankerna, men under våren 2018 förvärvades UC av det finska bolaget Asiakastieto.

Om du söker ett flertal snabblån och smslån med UC så kommer denna informationen att sparas. När nästa part gör en kreditupplysning på dig hos UC kommer de då att se din historik, alltså vilka och hur många lån du har ansökt om, vilket kan minska din totala kreditvärdighet. Detta kan resultera i svårigheter, om du i framtiden planerar att ta ett bostadslån exempelvis.

Gör UC en kreditupplysning på dig kommer den att finnas tillgänglig i deras register i 12 månader – därefter tas den bort.

Exempel: du behöver låna 10 000 kronor. Du väljer att ansöka om ett snabblån. Långivaren av snabblånet vänder sig till UC och tar en kreditupplysning för att undersöka din betalningsförmåga. Den kreditupplysningen kommer sedan vara synlig för nästa part som gör en kreditupplysning på dig. Det kan vara en hyresvärd, eller en bank, den dagen du behöver ta ett större lån.

Risken finns att hyresvärden eller banken blir misstänksamma när de ser att du tidigare har ansökt om flera snabblån. I värsta fall leder det till att du får en sämre ränta, eller till och med får avslag på din ansökan (eller att hyresvärden väljer att inte ge dig ett hyreskontrakt). Det kan alltså finnas en poäng i att hålla ditt register rent hos UC så länge det är möjligt.

Kan jag undvika en kreditupplysning helt och hållet?

Nej. Banker och långivare är enligt lag skyldiga att göra en kreditupplysning på en låntagare. När man pratar om “lån utan UC” så menar man att kreditupplysningen ska göras av ett annat företag än just UC, exempelvis Bisnode eller Creditsafe.

Hur stort lån kan jag ta utan UC?

Lånebeloppen du kan ta utan UC varierar. De största beloppen du kan ansöka om utan UC är 80 000 kr, vilket är hos Untie.

Om du behöver ta ett ännu större lån än så, rekommenderar vi dig att vända dig till låneförmedlare som exempelvis Zmarta eller Advisa. De hjälper dig att hitta ett lån med låg ränta hos flera olika långivare – men det tas endast en kreditupplysning hos UC. I många fall är det den bästa lösningen på om du behöver ta ett större lån.

Behöver du endast låna en mindre summa pengar utan UC kan du göra det hos flera långivare. Lånespannet ligger alltså från 1 000 kronor upp till 80 000 kronor.

Behöver du låna pengar snabbt finns det dessutom långivare med direktutbetalning.

Vilka andra kreditupplysnings-företag finns?

Det finns ett flertal olika kreditupplysningsföretag. UC är det största och ledande företaget inom kreditupplysningar. Två andra vanliga kreditupplysningsföretag är Bisnode och Creditsafe, som ett flertal långivare av snabblån och smslån använder sig av.

Kreditupplysningsföretag

Vilka uppgifter har UC om mig?

Kreditupplysningen från UC innehåller information och ekonomisk fakta om dig som person. UC utgår från ett flertal källor när du ska genomgå en kreditupplysning. Några av uppgifterna som UC har är:

 • Ditt namn och folkbokföringsadress
 • Ditt civilstånd
 • Din inkomst och tidigare inkomst
 • Anställningsform
 • Dina nuvarande lån
 • Din historik över tidigare sökta förfrågningar hos UC
 • Betalningsanmärkningar
 • Skuldsaldo och skuldsanering hos kronofogden

Vad har jag för kreditbetyg?

Vill du ta reda på vad ditt eget kreditbetyg är så kan du vända dig till UC. De har en tjänst som heter MINUC, som för privatpersoner är gratis (vid ett första tillfälle), därefter kostar det pengar. Är du nyfiken och vill få reda på ditt eget kreditbetyg hos UC så finns möjligheten att undersöka saken. Att ta en egen kreditkoll genom MINUC påverkar inte ditt kreditbetyg över huvud taget.

Hur länge sparas mina uppgifter hos UC?

Det beror på vilka sorters uppgifter det handlar om. Om det bara gäller en kreditupplysning så finns den kvar hos UC i ett år. Gäller det däremot en betalningsanmärkning så kommer den finnas kvar i tre år från dagen då betalningsanmärkningen uppkom.

Lån utan UC med många förfrågningar

Det behöver inte vara kört om du har flera förfrågningar sedan tidigare. Varje gång du gör en ny låneansökan så gör långivaren en ny bedömning. Din ekonomiska situation kan ha förändrats, du kan ha skaffat dig en annan inkomst etc. Så även om du har flera förfrågningar sedan tidigare så har du ändå en chans att få ett nytt lån beviljat.

Kan jag ta ett lån utan UC med BankID?

För att underlätta handläggning och administration kan du idag ansöka om lån med BankID eller Mobilt BankID. Detta gör att du i många fall kan få pengarna du ansökt om betydligt snabbare än tidigare. Efter att du ansökt och legitimerat dig med bankID kan det ibland ta endast 15 minuter innan du har pengarna på kontot. Mobilt BankID är alltså en teknisk landvinning som förändrat lån- och finansbranschen till det positiva.

Kan jag låna pengar utan UC och med betalningsanmärkningar?

Ja, det finns flera långivare som 1) inte tar UC, och som 2) godkänner betalningsanmärkningar. Villkoren kan variera bland olika långivare, så det är bra att undersöka saken närmare innan du väljer att ansöka om ett lån. Det finns exempelvis långivare som tillåter dig att ha haft betalningsanmärkningar så länge de inte inkommit de senaste 6 månaderna.

På Sverigesbästalån.se har vi gjort en sammanställning över de långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar.

Summering

Kort och gott: Sikta på att hålla ditt register hos UC rent till den dag du behöver ta ett större lån. Samtidigt bör du för varje tillfälle överväga om ett snabblån/smslån/privatlån är det bästa alternativet i din aktuella situation.

Jämför lån och kreditkort med de bästa villkoren!

Att jämföra lån behöver inte vara krångligt. Håll oss i handen, vi hjälper dig att hitta Sveriges bästa lån!

Jämför snabblån

Snabblån

Jämför privatlån

Privatlån

Lån utan UC

Företagslån

Jämför lån med betalningsanmärkning

Lån med betalnings-anmärkning

Jämför kreditkort

Kreditkort