Sveriges 21 bästa privatlån 2021

Vi hjälper dig att hitta Sveriges bästa privatlån med bäst villkor och lägst ränta

Privatlån

Välj det belopp du vill låna!

Lånebelopp:
Lånetid:
  • Filtrera:
  • Låna utan UC
  • Betalningsanm OK
träffar!
En träff!
Inga träffar, sök igen!
Visa fler resultat
Privatlån

Sveriges bästa privatlån

Har du en regelbunden inkomst och en bra kreditvärdighet kan det vara en bra idé att ta ett privatlån. Ett privatlån, även kallat blancolån eller konsumtionslån, är ett lån utan säkerhet, och  som vanligtvis ligger i storleken 5 000 kr – 600 000 kronor. Du lämnar alltså ingenting i pant när du tar lånet, och långivaren kan alltså inte ta någon egendom i beslag om du inte skulle kunna betala tillbaka lånet.

Ett privatlån kan vara fördelaktigt i flera olika situationer. Det kan kan vara en husrenovering, ett motorcykel-köp, eller varför inte en bröllopsresa. Gemensamt är alltså att det handlar om privatkonsumtion. Det kan även vara bra att ta ett privatlån i andra lägen. Om du exempelvis har flera smålån kan det även vara smart att samla flera mindre lån i ett privatlån – vilket kan göra att den totala räntan blir lägre.

Det finns ett stort antal långivare som erbjuder privatlån, med varierande räntor och villkor. Det är inte alltid lätt att på egen hand sålla fram den långivare som erbjuder Sveriges bästa privatlån med lägst ränta och bäst villkor. Därför har vi jämfört och listat långivare som erbjuder privatlån, så att du lätt ska hitta ett privatlån som passar din ekonomiska situation bäst.

Hur mycket får jag låna?

I vår jämförelse har vi tittat på banker och långivare som erbjuder privatlån (blancolån) där det lägsta lånebeloppet är på 5000 kr och det högsta på 600 000 kronor.

Hur lång är återbetalningstiden?

Återbetalningstiden – även kallad löptid – kan variera allt ifrån 6 månader upp till 15 år. De flesta långivarna av privatlån har en löptid på 1 år till 15 år. Har du möjligheten kan det finnas en poäng att betala av lånet så fort som möjligt, eftersom den totala kostnaden då blir lägre.

Ränta och avgifter

Gör alltid en grundlig koll innan du ansöker om ett lån. En av flera parametrar att undersöka är långivarens effektiva ränta. Alltså den “vanliga” räntan – även kallad nominell ränta –  plus övriga avgifter, så som uppläggningsavgifter och aviavgifter.

Vilken ränta man får på ett privatlån vet du sällan på förhand. Långivaren kommer ta en kreditupplysning och sedan göra en bedömning av din återbetalningsförmåga, och därefter besluta om en ränta. Har du ingen regelbunden inkomst, eller om du tidigare har sökt flera lån, ökar risken att långivaren ger dig en högre ränta. Detta eftersom banken tar en större risk.

Fast eller rörlig ränta

När det gäller privatlån är det vanligt att långivaren erbjuder en rörlig ränta. Under låneperioden kan alltså räntan för ditt privatlån variera, och det är förändringar på räntemarknaden som kan påverka din räntesats. En fast ränta är betydligt vanligare när det kommer till bolån.

Annuitetslån eller rak amortering?

När det gäller just privatlån är det vanligast med så kallade annuitetslån, men det finns även långivare som erbjuder rak amortering. Vad är då skillnaden? Jo, med annuitetslån så betalar du tillbaka ett lika stort totalbelopp vid varje tillfälle under löptiden. Alltså: du betalar ett lika stort totalbelopp under hela löptiden. Med rak amortering så amorteras ett lika stort belopp vid varje tillfälle, men eftersom räntekostnaden minskar för varje amortering så kommer totalbeloppet att minska med tiden. Se bilden nedan för att förstå begreppen ytterligare:

Privatlån utan UC

Alla långivare är skyldiga enligt lag att göra en kreditupplysning på en låntagare. Däremot behöver kreditupplysningen inte ske hos UC (Upplysningscentralen) – som är en av de största kreditupplysningsföretagen.

Det kan finnas situationer då du inte vill att långivaren tar en kreditupplysning hos UC. Det finns ett fåtal långivare som erbjuder privatlån där kreditupplysningen inte görs hos just UC. Vill man ansöka om ett privatlån utan UC så rekommenderar vi långivare som Wästgöta Finans och Tando.

Vi har även gjort en sammanställning över samtliga långivare som erbjuder lån utan UC.

Privatlån med betalningsanmärkningar

Även om du har en eller flera betalningsanmärkningar så finns det möjlighet att få ett privatlån (blancolån) beviljat. Använd vår sökfunktion för att hitta de långivare som erbjuder privatlån trots betalningsanmärkningar. För långivare innebär det en större risk att låna ut pengar till en person med betalningsanmärkningar, därför kan räntan tendera att vara något högre.

Vill du läsa mer om betalningsanmärkningar så har vi gjort en sammanställning över långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar.

Samla lån

I vissa situationer kan det vara fördelaktigt med ett samlingslån – även kallat omstartslån eller saneringslån. En del långivare erbjuder möjligheten att samla dina mindre smålån, och baka ihop dem till ett lån. Detta kan i många fall leda till att räntan blir lägre. Dessutom blir du av med flera avgifter som tillkommer när du har flera smålån.

Öka chanserna att få ett privatlån beviljat

Vill du öka chanserna att få ett lån beviljat så finns det en del åtgärder att ta. Ett bra tips är att ha med en medsökande. Har du kanske en partner med bra kreditvärdighet? Om ni är två personer som ansöker om ett lån så är minskar helt enkelt risken att långivaren inte får tillbaka sina pengar. Alltså ökar chansen att långivaren beviljar lånet.

Det kan även finnas en poäng att vända sig till en låneförmedlare, som i sin tur vänder sig till ett flertal banker och långivare för att hitta det bästa lånet. Detta resulterar dessutom i att endast en kreditupplysning görs (vilka du bör hålla nere i antal).

Summering

Privatlån – blancolån – konsumtionslån, är ekonomiskt fördelaktiga i många situationer. Behöver du låna relativt stora summor utan någon säkerhet kan det vara rätt beslut att vända dig till en långivare som erbjuder privatlån. Du kan ansöka om pengar i storleksordningen 5 000 kr och upp till 600 000 kronor. Din totala kostnad blir i många fall lägre än om du skulle ta ett snabblån.

Det finns också möjlighet att söka privatlån utan UC, och trots att du har betalningsanmärkningar. Men men kom ihåg att långivarnas villkor och räntor varierar stort, så gör alltid en noggrann koll – och ställ dig alltid frågan om ett lån faktiskt är det bästa alternativet i din aktuella situation.

Jämför lån och kreditkort med de bästa villkoren!

Att jämföra lån behöver inte vara krångligt. Håll oss i handen, vi hjälper dig att hitta Sveriges bästa lån!

Jämför snabblån

Snabblån

Jämför privatlån

Privatlån

Lån utan UC

Företagslån

Jämför lån med betalningsanmärkning

Lån med betalnings-anmärkning

Jämför kreditkort

Kreditkort