Spara pengar 55 spartips

55 spartips – Bästa sätten att spara pengar 2020

Har du svårt att få pengarna att räcka till? Då bör du ta hjälp av våra 55 bästa spartips – enkla och konkreta tips för dig som vill spara pengar i vardagen. Utnyttjar du flera av spartipsen så kan du spara över 53 000 kronor per år.

Kommentera gärna om du tycker att vi har missat några viktiga spartips!

Spara pengar tips fasta kostnader
Fasta kostnader

1. Säg upp ditt gymkort

Spartips säg upp ditt gymkort

Träning och hälsa är något du bör prioritera, men allt för många gymkort i Sverige används aldrig. Så – säg upp ditt gymkort och börja träna på egen hand – gratis. Ut och spring, använd utegym och gör kroppsövningar.

Hos gymkedjorna Nordic Wellness och Actic kan du dessutom provträna helt gratis i en vecka per år.

Spara: 3 600 kr/år

2. Skaffa Spotify Family

Spara pengar tips spotify family
 • Spotify Premium – 1 konto för 99 kr/mån
 • Spotify Family – 6 konton för 149 kr/mån

You do the math. Spotify Family ger dig alltså 6 Premium-konton för endast 149 kronor i månaden. Om du och din familj/vänner är Spotify Premium-kunder idag bör ni gå ihop och skaffa ett Spotify Family-konto (ni behåller era befintliga spellistor och inställningar).

Spara: 900 kr/år

3. Spara pengar långsiktigt

Spartips spara pengar långsiktigt

Glöm inte av att ha ett långsiktigt sparande som ger bra avkastning på längre sikt. Indexfonder är ofta en bra start för nybörjaren. Att läsa på om aktier och fonder är bra att göra oavsett. Du kan börja med att starta ett gratiskonto hos Avanza.

4. Säg upp ditt TV-abonnemang

Spartips säg upp tv-abonnemang

Se över hur du konsumerar TV/serier, och överväg därefter att säga upp ditt (dyra) TV-abonnemang. Du kan också ta hjälp av Telekområdgivarna, som är en icke-vinstdrivande organisation som erbjuder oberoende och kostnadsfri rådgivning om TV-abonnemang, bredband och telefoni.

Spara: 2 500 kr/år

5. Dela streaming-konton

Spara pengar tips dela streaming-konton

Om du idag betalar för streaming-tjänster som HBO Nordic och Netflix så är det en god idé att gå ihop och dela månadskostnaden med en/flera vänner.

Detta är extra fördelaktigt när det gäller de lite dyrare streaming-tjänsterna för sport, som Cmore och Viaplay. Här är antalet enheter som kan använda streaming-tjänsterna samtidigt:

StreamingtjänstEnheter samtidigt
Viaplay2
Cmore2
Strive2
Eurosport Player2
Netflix1 – 4
HBO Nordic2
Dplay2

Spara: 2 700 kr/år

6. Säg upp din tidningsprenumeration

Spara pengar spartips pressreader

Genom många av Sveriges bibliotek kan du läsa dagsfärska morgontidningar, tidskrifter och magasin med tjänsten PressReader. Helt gratis. Det är bara att logga in med ditt lånekort. Tjänsten finns även som app hos Google Play och App Store.

Spara: 2 400 kr/år

7. Jämför mobilabonnemang

Spartips jämför mobilabonnemang

Ett mobilabonnemang är en fast kostnad som ofta kostar lite för mycket. Förutom de stora operatörerna så finns det idag flera lågprisoperatörer på marknaden. Det kan vara värt att spana in operatörer som:

Vimla erbjuder även en tipsrabatt på 10 kr/mån. Alltså: värvar du 5 personer till Vimla så får du 50 kronor i rabatt, varje månad, så länge ni båda har Vimla. Är du bra på att övertala/övertyga dina vänner kan du alltså till slut ha ett mobilabonnemang helt gratis.

8. Jämför elavtal

Spartips jämför elavtal

Myndigheten Energimarknadsinspektionen driver Sveriges enda oberoende prisjämförelse-tjänst för elavtal: Elpriskollen. Ta hjälp av tjänsten för att hitta ett bättre elavtal. Tjänsten är givetvis helt gratis.

Kom ihåg att flera leverantörer av el erbjuder nykunds-rabatter under det första året. Därför kan det vara en bra idé att byta elavtal och leta nykunds-erbjudanden en gång om året.

Spara: 1 200 kr/år

9. Byt försäkring

Spara pengar spartips jämför försäkringar

Innan du tecknar en försäkring bör du gå in på ”Konsumenternas försäkringsbyrå” (drivs av Konsumentverket), som erbjuder oberoende och kostnadsfri vägledning när det gäller försäkringar. Här är några av deras jämförelser av olika sorters försäkringar (testvinnaren inom parentes):

Spara: 1 000 kr/år

10. Bli energismart

Spartips energismart

Ta hjälp av Energimyndighetens energispartips för att bli mer energismart. Detta kommer gynna din privatekonomi i längden. Du kan också få kostnadsfri personlig rådgivning genom en energi- och klimatrådgivare från din kommun.

Spara pengar spartips mat
Mat

11. Matlåda

Här finns pengar att spara. En lunch ute kostar runt 80-100 kronor. Tar du istället med matlåda hemifrån kan du komma ner på 15 kr.

Spara: 15 000 kr/år.

12. Bli bonuskund

Spara pengar spartips bonuskund

Bli bonuskund hos de olika matvarukedjorna. Det är gratis och du får då möjlighet att köpa varor med extra nedsatt pris. Följande kedjor erbjuder bonusmedlemskap:

Notera att du betalar 100 kr i pant när du blir medlem hos Coop. Det är pengar du får tillbaka om du väljer att gå ur.

13. Matpriskollen

Spara pengar spartips Matpriskollen mat app

Appen Matpriskollen sammanställer mataffärernas erbjudanden varje vecka. Du får smidigt notiser om när dina favoritvaror är på extrapris. Givetvis helt gratis.

PS. Vi har även sammanställt en artikel till dig som vill spara pengar med appar.

14. Skippa nudlar!

Spara pengar tips skippa nudlar

Nudlar har länge ansetts vara den givna maten för den som vill leva billigt. Kollar du på kilopriset inser du att så är inte fallet!

15. Handla inte hungrig

Ett underskattat spartips. Går du till mataffären när du är hungrig ökar risken för onödiga impulsköp.

16. Inköpslista

Ha för vana att använda en inköpslista när du handlar. Sätt dig ner i fem minuter och gå igenom allt du behöver innan du går iväg till mataffären. Allt för att undvika onödiga impulsköp.

17. Undvik take away-kaffe

Spara pengar spartips take away kaffe

Att köpa kaffe ute är för somliga en stor utgift. Brygg istället kaffet hemma och ta med i en termos.

Spara: 5 600 kr/år

18. Kort bäst före-datum

Var inte rädd att köpa mat med kort bäst före-datum. Kom ihåg att ett bäst före-datum endast är en rekommendation. Du bör exempelvis inte vara rädd att köpa ägg med kort datum. Bäst före-datumet som står på äggkartongen gäller för ägg i rumstemperatur. Om du däremot förvarar äggen i kylskåpet (med spetsen nedåt) så kan de hålla i flera månader.

19. Lilla kundkorgen

Ha för vana att använda den mindre kundkorgen (den utan hjul) i mataffären. Detta är ytterligare ett sätt att minimera risken för onödiga impulsköp.

20. Köp inte plastpåsar

Idag kan en plastpåse i affären kosta 3 kronor. Det är inga stora pengar, men många bäckar små… Ta istället med dig påsar hemifrån, alternativt börja använd ryggsäck/tygpåsar när du handlar.

21. Undvik flaskvatten

Flaskvatten är dyrt och inte särskilt miljövänligt. Drick kranvatten, och köp en vattenflaska som du kan använda under en längre tid.

22. Godisförbud

Inför godis- och glassförbud. Förutom förbättrad hälsa (och tänder) så kommer du spara pengar. Börja med en godisfri vecka och se hur det känns!

23. Säsongsmat

Spara pengar spartips säsongsmat

Du kan spara pengar om du börja köpa frukt och grönsaker i rätt säsong. Här går Naturskyddsföreningen igenom när frukt och grönt är i rätt säsong.

24. Dumpstra

Överväg att börja dumpstra – alltså att ta varor som matbutiker slänger i sina sopkärl och containrar. Det låter värre än vad det är. Du kommer kunna hitta varor med flera dagar kvar på Bäst före-datumet eller varor med skadade förpackningar. På Facebook finns det flera grupper inriktade på dumpster diving, där folk tipsar om dumpster-vänliga matbutiker i olika städer.

Spara pengar spartips konsumtion
Konsumtion

25. Gemensamma inköp

Vissa saker lämpar sig utmärkt att köpa tillsammans med en vän. Det kan gälla allt från elektronik till kläder.

26. Rabattkuponger

Om du trots allt behöver göra ett inköp, kolla alltid upp om det finns en rabattkupong. Här är några hemsidor som listar aktuella rabattkuponger:

Obs! Gå endast in och leta efter rabattkuponger när du redan bestämt dig för att göra ett inköp (annars ökar risken att du gör onödiga impulsköp).

27. Överväg inför köp

Spara pengar spartips överväg inför köp

Från det att du får ett starkt ha-begär för en viss sak – vänta då i några dagar. Sov på saken. Förhoppningsvis kommer ditt begär att klinga av, och då kommer du tacka dig själv att du inte slog till direkt.

28. Bortskänkes

Innan du gör ett lite större inköp bör du kolla upp om det finns någon som skänker bort just det du behöver. På Bortskänkes.se kan du ”fynda” bland annat möbler, cyklar och barnvagnar – helt gratis.

29. Köp – och lämna tillbaka

Har du ingen skam i kroppen? Då är det här spartipset för dig. Några enstaka elektronikkedjor låter dig lämna tillbaka en använd vara inom 30 dagar. Behöver du en ny TV inför sommarens fotbolls-VM? Köp då en fin TV, använd den intensivt i 29 dagar – och lämna därefter tillbaka den.

30. Köp kläder i fel säsong

Behöver du en ny vinterjacka? Köp den då precis när vintern är över, då brukar klädbutikerna rea ut bland annat vinterjackor, kraftigt nedsatta i pris.

Spara: 2 700 kr/år

31. The Poor Game (köpstopp)

Spara pengar spartips poor game köpstopp

Kör ”The Poor Game”! Alltså: se hur många dagar du kan gå utan att spendera en enda krona. Innan du börjar kan du köpa på dig lite basala matvaror. Köp därefter ingenting, och ät endast det du har hemma. Hur många dagar klarar du? Tävla med familj och vänner!

32. Undvik tilläggsförsäkringar

Tilläggsförsäkringar är något som företagen tjänar stora pengar på. Många gånger är dock försäkringarna helt onödiga. Konsumentköplagen låter dig dessutom klaga på en vara i upp till 3 år, och din hemförsäkring är ofta ett tillräckligt skydd.

33. Funktionärjobba på festival

Spartips funkionärjobba på festival

Flera festivaler låter dig jobba som funktionär i utbyte mot ett festivalpass. På så vis kan du får se dina favoritartister live – helt gratis.

34. Sluta röka och snusa

Spara pengar tips sluta röka

Du kan tjäna stora pengar på att sluta röka/snusa. Din hälsa kommer dessutom inte bli sämre. Här är en grundläggande guide från 1177 om att sluta röka.

Spara: 9 360 kr/år

35. Undvik avbetalning

Undvik i möjligaste mån att köpa saker på avbetalning. Avbetalning är alltid ekonomiskt fördelaktigt för försäljaren – men inte för dig.

36. Se över dina inköp

Med hjälp av appen Tink (gratis) kan du få en bra överblick över vad du lägger pengar på. Studera dina utgifter några månader bakåt med hjälp av appen. Spenderar du för mycket pengar på vissa saker, lägg då om ditt köpbeteende och skaffa smartare och billigare vanor.

37. Dra ner på julklapparna

Kom överens med din familj/släkt om att dra ner på julklapparna ordentligt. Antingen helt och hållet, eller att ni kör en så kallad Secret Santa. Ett alternativ är att ni ger varandra hemmagjorda presentkort på upplevelser (som är gratis).

Spara: 1 300 kr/år

38. Vit månad

Utmana dig själv, ha en vit månad. Både plånboken och din kropp kommer att tacka dig.

Spara pengar spartips ekonomi
Ekonomi

39. Ha en budget

Ett viktigt spartips! En budget hjälper dig att få koll på dina inkomster och utgifter. Du kan ta hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl för att skapa en budget. Förutom budget bör du dessutom ha en buffert. Sikta på 2-3 månadslöner.

40. Låna räntefritt

Behöver du låna pengar bör du i första hand låna av familj eller vänner. Ett annat alternativ är att låna pengar utan ränta. Det finns långivare som erbjuder lån upp till 5 000 kronor helt räntefritt (dock med relativt kort återbetalningstid). Om du behöver ta ett större privatlån, låna då med så kort återbetalningstid som du klarar av. Ju längre återbetalningstiden är – desto mer tjänar banken.

41. 52-veckorsutmaningen

Spara pengar tips 52 veckorsutmaningen

52-veckorsutmaningen är ett enkelt sätt att spara undan pengar utan att det märks. Så här mycket sparar du på en vecka:

 • 10 kr på måndag
 • 20 kr på tisdag
 • 30 kr på onsdag
 • 40 kr på torsdag
 • 50 kr på fredag
 • 60 kr på lördag
 • 70 kr på söndag

Sedan börjar du om på 10 kronor på måndag. Totalt sparar du 280 kronor på en vecka. 280 gånger 52 veckor blir 14 560 kronor på ett år. Börja på måndag!

Spara: 14 560 kr/år

42. Undvik pappersfakturor

Ofta tillkommer det fakturaavgifter när du väljer pappersfakturor. Välj istället autogiro eller e-faktura. På så sätt undviker du också risken att behöva betala onödiga förseningsavgifter.

Spara pengar tips allmänna tips
Allmänna spartips

43. Bostadsbidrag

Kolla upp om du har rätt till bostadsbidrag. Har du en låg månadsinkomst så kan du få upp till 1 300 kr/mån i bostadsbidrag.

44. Gå ur Svenska kyrkan

Spara pengar tips gå ur Svenska kyrkan

Om du enbart tänker på din privatekonomi, så kan det vara en god idé att gå ur Svenska kyrkan. Genom att gå ur Svenska kyrkan kan du spara flera tusenlappar per år (beroende på din inkomst). Här kan du enkelt räkna ut hur mycket du betalar i kyrkoskatt varje månad. För att gå ur Svenska kyrkan gör du så här:

 1. Fyll i den här blanketten
 2. Skicka in den till församlingen där du är bosatt

Det finns företag som erbjuder sig att göra den här processen åt dig (för några hundra kronor). Undvik dessa företag – utträdesprocessen är tillräckligt enkel att göra på egen hand.

45. Hyr ut ett rum

Har du ett rum över i din lägenhet/villa/radhus bör du överväga att hyra ut det. Du får tjäna upp till 40 000 kr/år skattefritt på att hyra ut rum.

46. Ta hand om dina tänder

Att gå till tandläkaren är inte billigt. Se därför till att ha en god tandhälsa. I många fall kan du spara stora pengar med ett Frisktandvårdsavtal hos Folktandvården (du betalar en mindre summa varje månad).

47. Jobba nära hemmet

För att undvika pendlings-kostnader är det en god idé att försöka hitta ett jobb nära ditt hem. Alternativt hitta ett hem nära ditt jobb.

48. Bo litet

Boendekostnader är för många den största utgiften varje månad. Se därför till att inte bo större än nödvändigt. Som sagt, har du ett rum som står tomt, hyr ut det!

49. Semestra hemma

Istället för en utlandssemester kan du/ni semestra hemma. Var kreativ och hitta utflyktsmål som är gratis.

50. Sätt upp mål

För att motivera dig att spara pengar, sätt upp olika sparmål! Dreams är en app som gör det lite enklare och roligare att spara till ett specifikt mål.

51. Ha ingen bil

Försök i möjligaste mån att undvika att skaffa bil. Det kommer bli en kostsam historia hur du än vrider och vänder på det. Om du ändå är tvungen, köp begagnat. Du bör också använda dig av Konsumentverkets oberoende tjänst Bilsvar, som låter dig jämföra olika bilmodeller med avseende på ekonomi, miljö, teknik och säkerhet.

52. Samåk

Att samåka är ett billigt (och miljövänligt) sätt att åka bil. Här är några hemsidor på temat samåkning:

53. Cykla, gå och åk kollektivt

Köp en begagnad cykel och börja cykla. Många gånger är cykeln det överlägsna transportmedlet: billigt, miljövänligt och hälsosamt. Att gå och åka kollektivt är också bra och billiga alternativ.

54. Byt till LED-lampor

Byt ut dina glödlampor till energisnåla/billiga (och miljövänliga) LED-lampor.

55. Appen Mina tjänster

Mina Tjänster är en app som hjälper dig att hålla koll på dina abonnemang, avtal och andra kostnader. Givetvis helt gratis.

Summering

Förhoppningsvis finns det flera spartips du kommer kunna använda dig av i din vardag. Och kom ihåg att ett sparsamt liv inte behöver vara ett fattigt liv – fundera istället över vad som faktiskt ger dig livskvalitet. Är det att vara i naturen? Att umgås med familj och vänner? Att få vara kreativ?

Kanske landar du i att ett rikt liv nödvändigtvis inte har med pengar och konsumtion att göra?

Lycka till!

(PS. Passa även på att läsa vår artikel om de 23 bästa sätten att tjäna pengar.)

1 reaktion på ”55 spartips – Bästa sätten att spara pengar 2020”

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.

11 bästa valen för din plånbok 2020!